Tuesday, October 18, 2011

Born today - 18.10

Тези дни изтървах титани като Ницше и Оскар Уайлд, но честно казано, вече освен че нямам време, ме и мързи.

За днес ще давам повече снимков материал и цитати от уикито, щото не съм словоохотлива.

1. Анри Бергсон
Анри Бергсон (на френски: Henri Bergson) е френски мислител, една от най-изтъкнатите фигури в европейската философия, особено влиятелен през първата половина на 20 век, Нобелов лауреат за литература през 1927 година.
Бергсон успява да убеди много философи и мислители, че непосредственият опит и интуиция са по-значими от рационализма и науката за разбиране на реалността.
Според Бергсон истинската философия е невъзможна като теоретичен синтез на частното научно познание или на предишните философски системи. Тя не е и анализ на обектите. Задачата на философията се състои в това, да преодолее естествената склонност на интелекта към "екстериоризиране" и да обърне съзнанието към самото него. Това се постига с метода на ирационалната "интуиция". Тя е основа на философията, която само по този начин може да разкрие същността на нашата личност. Така разбрана, философията според Бергсон е нещо много близко до изкуството, защото и двете се основават на интуицията

Има резон.

2. Изабел Бригс Майерс.
Изабел Бригс Майерс е американски психолог-теоретик. Тя е един от създателите, наред с майка си, на Типологията на Майерс-Бригс.

INTP, приятно ми е.

3. Клаус Кински. Тадададъъъъм!
В тази роля, че след 2 дни има още един известен Дракула:


4. Жан Клод Ван Дам. Предлагам за рождения ден Емануела да му врътне една... супа.





5. Да завършим с нещо приятно за очите - Линдзи Вон, която има повече злато от булка на циганска сватба:



3 comments:

  1. "Това се постига с метода на ирационалната "интуиция". Тя е основа на философията, която само по този начин може да разкрие същността на нашата личност. Така разбрана..."

    Разбрана КАК?... Тия, като пишат, четат ли се?

    Между другото Жан Клод май минава за по-зле от Долф Лундгрен щом даже не се вясна при старчоците в "Непобедимите". При това е везна, кофти.

    ReplyDelete
  2. Е така бе, така. Кво не разбра? :D

    Според мен Ван Дам е отказал да участва в първата част, щото е искал да види как ще се приеме и сега, след като всички се срамят на дърти години, е решил, че резила му няма да е толкова голям.

    ReplyDelete
  3. Клаус Кински :D Това е човекът - наречен Агире, гневът Божи :D
    http://movies.bg/drama/aguirre-der-zorn-gottes-агире-гневът-божи/

    ReplyDelete