Thursday, October 6, 2011

Born today - 06.10

На днешния ден, освен няколко нобелови лауреати, Ролан Гарос и една тъпа кифла, се е родил и един велик човек - Льо Корбюзие. Може би и затова е ден на архитектите, мързи ме да проверявам. Честито на всички архитекти, строители и зидари (масони ли каза някой?)!

Льо Корбюзие вярва, че къщите трябва да се проектират според нуждите на хората, които живеят в тях, както и че трябва да се проектира независимо от природата, за да не се обвързва сградата само с една среда.

Той формулира пет принципа на модерната архитектура, към които се придържа във всички свои проекти. Според първия принцип къщата трябва да се отдели от земята чрез носещи колони, за да се използва по-ефективно земята под къщата. Вторият принцип определя създаването на градина върху покрива, където да отдъхват обитателите. Третият принцип е за освобождаване на вътрешното пространство чрез използване на колони и по-малко стени. Четвъртият принцип е широко остъкляване - прозорците стигат от единия до другия край на сградата. Петият касае свободната фасада.

Една от най-известните творби на Le Corbusier - Вила Савой (горе и долу)

Льо Корбюзие обръща особено внимание на темата за "масова архитектура", която по-късно ще доведе до явлението "жилищен блок". В Марсилия той създава "жилищна единица" - многоетажна сграда, станала първообраз на масовото жилищно строителство. В Индия реализира мащабни градоустройствени идеи с монументални обществени сгради.
Нашите грозни панелки всъщност са тръгнали от нещо красиво:

“Unité d’Habitation” или "Жилищна Единица" в Берлин

Льо Корбюзие и неговите колеги създават понятието "модулор" - хармонична мерна система с основа човешката фигура. Скалата от пропорции е разработена въз основа на теории от математиката, архитектурата (златното сечение) и човешките пропорции. Схемата може да бъде използвана универсално - в архитектурата, дизайна, живописта, фотографията и др.

 В дизайна на мебели е известен най-вече с тези 2 неща:



При смъртта му през 1965-а дори заклетия му артистичен враг Салвадор Дали изпратил цветя, а братушките заявяват, че модерната архитектура е загубила своя най-велик майстор.

6 comments:

  1. http://images.craftsuprint.com/500prints/emmabee/500cup116556_325.jpg

    ReplyDelete
  2. Ахахахахахаха, това е безумно! :D Много ти благодаря! :)))

    ReplyDelete
  3. Мдам, а щях да ти подарявам печено прасе. Пак.

    ЧРД, Везничке!

    Всичко най! И в никакъв случай недей да подценяваш кифлите. Най-малкото не ти ходи. :)

    ReplyDelete
  4. Nostro, благодаря ти за пожеланията, ама аман от тия печени прасета! Имам чувството, че ги изпече всичките. Апропо, аз свинско не ям, така че можеш да си запазиш прасето за след няколко дена. Кифлите са силна движеща сила на обществото, изобщо не ги подценявам. :)

    ReplyDelete
  5. ЧРД на патерица!
    Да си много щастлива!
    И след тези печени прасета много се омазняват пръстите, затова ще ти подаря това:
    http://images.zwani.com/graphics/funny_pictures/images/funny-pictures204.jpg

    ReplyDelete
  6. Ахахахахха, Ел, the best present ever! :D

    ReplyDelete