Tuesday, October 4, 2011

Born today - 04.10

След като тези дни изтървах ключови личности като Баба Ванга и Клайв Оуен (адекватно стоят един до друг, да?), не бива да си позволявам повече пропуски и затова трябва да ви спомена за рождението на бащицата на компютрите - бай ви Джон Атанасов, или Атанасофф, както е модерно напоследък. Затова и днес празнуват работещите в IT бранша. IТ като информационни технологии, не като "То" или Иди Седжуик. Както и да е.

Заради Джон Атанасов много хора се чувстват прауд ту би бългериън, но на мен все ми се струва, че щом не си роден в Беге, няма кой знае какви поводи за гордост. Ей ти сега Дилма Русеф и Нина Добрев, 2 приказки не могат да вържат на български и това е нормално. Ок де, добър генетичен материал, но нещата се изчерпват с това.
Малкият Иванчо е роден на тази дата през 1903г от баща българин, забегнал в Щатите след Априлското въстание и майка ирландо-французойка. Именно майка му, Айва, която е учителка по математика, помага на малкия Джони да нагази в дълбоките води на нАуката.
Този интерес се заражда, след като баща му му купува сметачна линийка


чиято функционалност запленява ума на 9-годишното момче.
Малко по малко, интереса на Джон през математика се прехвърля към теоретична физика (щото не може да разберем физиката без математика, кх-кх), но тъй като университетът, в който иска да учи не предлага програма по физика, той записва електроинженерство. Другото не е интересно, затова прескачаме от 1921-а до 1939-а, когато заедно с Клифърд Бери започват работа по ABC (Atanasoff-Berry Computer). Две години по-късно започва ВСВ и работата по компютъра прекъсва.
Дълго време се е смятало, че най-близкото нещо, приличащо на компютър, всъщност е ENIAC от 46-а, но на 19 октомври 1973 г. Федералният съд излиза с решение, което разрушава мита, че първата електронна изчислителна машина е създадена от Джон У. Мокли и Джон П. Екърт. Съдебното решение обявява патента за ENIAC за невалиден и установява, че Мокли и Екърт са заимствали основните принципи на изобретението от Джон Атанасов.

копие на ABC в Щатски Университет на Айова

И така, драги сънародници, нека се поздравим с "Прауд ту би бългериън!".

5 comments:

  1. Тук става все по-интересно... :)
    Вие с Ностро сте маниаци на тема рождени дни!

    ReplyDelete
  2. Това, поне при мен, е от някакъв сбъркан егоцентризъм. Не знам как е при Ностро, но при всички положения ще да е от зодията. :)

    ReplyDelete
  3. ееей, баба Ванга ми е кръстница! Е, не съм могъл да си избирам :( Щях да си избера да е някоя порно звезда :)

    А Атанасоф дори не знае български :) Но нали и ние трябва да се гордеем с нещо :)

    ReplyDelete
  4. Кръстницата ти е като духовна майка, не знам какъв дух би прихванал от порно звезда или ти не държиш много на духовните работи? :D Готино е де, на мен би ми харесало. А за Атанасов - my thoughts exactly.

    ReplyDelete
  5. Еха, пак рождени дни. Яко! :D

    Между другото по мои скромни изчисления везните в блогопространството са на всеки байт, т.е. по един на осем блогъра, което е много добър процент, в сравнение с останалите зодии. :)

    Та искам да кажа, че, като стане октомври, поръчките на печено прасе рязко скачат, а прасетата минават нелегалност до след Нова година. :D Много важна информация, ще гледам да не ви натрапвам други такива вбъдеще. :/

    А Джонката даже получи някакъв почетен орден навремето. Май от Рейгън.

    ReplyDelete