Sunday, October 2, 2011

Born today - 02.10

Прескочих два дни, но рождениците не бяха толкова много и по-забележителните от тях бяха мацки като Моника Белучи, Марион Котияр и Джули Андрюс (?). Тука таме и някой учен човек като Гайгер, ама отделен пост за Гайгер реших да не правя. Въпреки че може би трябва. Преди около две години проведох един безумен диалог, който звучи като виц:

-  Купих си книга за Гигер.
-  А, оня с брояча ли?
-  Не, той е Гайгер.

Да преминем към 2-и октомври, който е рожден ден на две изключително любопитни личности.

1. Махатма Ганди. Ще копирам най-нагло от уикипедия:

Мохандас Карамчанд Ганди (на гуджаратски: મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી, на деванагари: मोहनदास करमचंद गांधी), познат като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.
Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха (на хинди: सत्याग्रह, „държане на истината“), ненасилствени протести за постигане на политически цели, която се основава на идеята за ахимса. Със своя пример вдъхновява политически лидери, като например Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн казва:
На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята[1]
Санскритският термин Махатма („велика душа“) произлиза от индийската философска,религиозна и обществена традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 г.[2] Самият Ганди признава в своята автобиография 1, че се счита недостоен за тази титла.
Един въпрос около Ганди не ми дава мира вече 7-8 години. Преди време, когато пътувах в автобуса от Варна за София, до мен седеше един мъж на средна възраст, с който се разговорихме и от темата за шоколада и неговата полезност, стигнахме до Ганди и това как по време на гладна стачка в един от многобройните затвори, в които е бил, Ганди е успял да се поддържа жив само благодарение на 2 парченца шоколад дневно. Търсила съм много пъти информация за тоя шоколад, но не откривам нищо. Някой да е чувал нещо подобно?

2. John Whiteside Parsons, известен като Jack Parsons - ракетен инженер и окултист. Неговата история е по-забавна от Досиетата-X и Шифърът на Леонардо взети заедно, затова ще ви разкажа по-подробно, когато наближи рождения ден на неговия ментор Алистър Кроули, който също е роден тези дни. За тийзър ви пускам това смешно конспиративно видео. Едва ли ще имате нерви да го изгледате цялото, но и първите няколко минути стигат - има сатанизъм, секс ритуали, има NASA, има атомни бомби и политици, има евреи, има всичко! :о
"during the ritual he saw Parsons rip a hole in space-time"


3 comments:

  1. Бях на косъм да си купя книжката за Гигер, ама ми се стори бедна на картинки. Но може да е ставало дума и за друга. Сега съм на вълна Йеронимус Бош. :)

    А "Ганди" на Атънбъроу май го бях гледал точно преди година. Наистина хора, като него, са изключителна рядкост. Аз лично не бих издържал цял ден само на две парченца шоколад. :D

    ReplyDelete
  2. Това е прелюбопитно, но е редно да се спомене, че фон Браун е бил не по малко изрод, за Фау1 и Фау2 са умрели над 40 хил души.

    ReplyDelete
  3. Ностро, верно не е толкова богата на картинки, както един негов албум формат A3~4kg, но има текст, което също е важно. Като споменаваш Бош, не знам кой от двамата е по-голям психопат. Ма холандец, кво друго да му кажеш.
    2 парчета шоколад на ден става, ако са по 100гр всяко. :D

    Владимире, Браун е просто инженер, не го спрягат за глава на илюминатите, така че не му е тука мястото.

    ReplyDelete