Thursday, January 28, 2010

Ракията

Здравейте, скъпи приятели! Позволете ми първо да изразя радостта си от нашата нова среща. Изпълнена съм с радост, че отново сте решили да уважите моят скромен мегабайт виртуално пространство. Надявам се в това студено време моите беседи да сгряват жадния ви за знания разум, както би ви сгряля и днешната тема, а именно – ракията.



Ракията е спътник и неизменна част от българския бит и фолклор от незапомнени времена. В днешно време тя дели едно йерархично стъпало в българското национално самосъзнание заедно с шопската салата, луканката и киселото зеле, всички от които са в тясна взаимовръзка. За повечето хора ракията е само спиртна напитка, получена чрез дестилация на ферментирали плодове, известни още като “джибри”. Но ракията е повече от това. Нейната символика, както и произход се простират по-назад във времето, от колкото предполагаме.

Думата “ракия” се среща още в староеврейския. Има няколко значение, които варират от глаголите “разпъвам, разтягам, уголемявам, разширявам”, през “чиния, блюдо”, до словосъчетанията “солидна, твърда структура, нещо твърдо”, стигайки в този ред на мисли и до “небесна твърд” в религиозните текстове. Някои ще се зачудят как така небето може да е твърдо, но това е въпрос по-скоро на теософията, отколкото на етимологията. Аз, въпреки че имам солидни познания и в тази област, няма да нагазвам в нея, защото водите и са дълбоки, а аз нямам гумени ботуши.

И така, уточнихме, че “rakia” или на иврит “רקיע” има няколко значения и какви са те. Съвременния изследовател на шумерската цивилизация Закария Сичин в трудовете си е стигнал до заключението, че “ракия” с оглед на употребата и в религиозните текстове, се използва и за име на астероидния пояс между Марс и Юпитер, който древните наричали “Кованата Гривна”. Въпросът как древните са имали такава информация за обекти от Слънчевата система, които по абсолютно никакъв начин не се виждат от земята с просто око е предмет на друга дискусия.



Откриването на ракията, както е с повечето спиртни напитки е далеч назад във времето и вероятно методът на дестилация е даден на човечеството като дар от Боговете под формата на откровение. Някои изследователи на древните цивилизации, вероятно и Сичин, предполагат, че ракията е дадена като дар на човечеството от Нефилимите – гигантски хуманоиди, които се споменават в Библията като прякото потомство на паднали ангели, които се женили за дъщерите човешки. Продължаваме към връзката на Нефилимите с дестилацията. Преждеупоменатият Сичин е изследвал клиновидното писмо на най-древната цивилизация – Шумер, и на основата на своите открития публикува серия от книги, в които синтезира и тълкува събраните данни, стигайки до идеята за панспермията. Трудовете му са изключително интересни и представят един доста интересен сценарий за създаването на Слънчевата система и на човешкия род в частност. Тук, за жалост ги преглеждаме набързо и трябва да резюмирам: Нефилимите дали на човечеството всичките знания, които са му нужни, за да оцелее и да се развива, в частност и процеса за варене на ракия. Тази хипотеза е подкрепена от артефакти, представящи Нефилими и висши шумерски духовници, извършващи различни дейности, свързани с получаването на блага ракия.




И така, след като научили как се прави ракия, Древните я пиели с охота, но я наричали “огнена вода”. Това название може да ви е познато от филмите за индианци и каубойци, и това е напълно нормално, ако приемем теорията на Юнг за колективното неосъзнавано. В момента, в който чероки или сиукси вкусили алкохол, именно това колективно неосъзнавано ги кара да го нарекат с истинското му име – огнена вода.
И така, “огнена вода” се задържало доста дълго време, от създаването на човечеството до времето, когато евреите тръгнали да търсят Обетованата Земя. На път за там, минали през земите на Шумер и научили технологията за варене на ракия. Тъй като огнена вода им се струвало неподходящо име, защото водата не гори, а гръцкия огън вече бил патентован от гърците, решили да дадат ново име на тази странна субстанция. Ефектите от пиенето на ракия били налице и това накарало евреите да забележат някои кореспондиращи факти при консумация на ракия (тук ще направя леко припомняне на значенията на думата, които изяснихме в началото на беседата):
1. разтягане, уголемяване – засягат се следните органи: зеници(заради паралелната употреба с някои психотропни вещества по време на мистичните церемонии), уста (разтяга се в широка усмивка или провисва както при олигофрения), пенис (доста често еректира);
2. чиния, блюдо – наред с технологията за получаване на ракия, Нефилимите заръчали на древните никога да не я консумират без подобаваща гарнитура (луканка, шопска салата). Това е изгубената 11-а заповед, която Мойсей също получил, но в последствие скрил, защото било твърде трудно да се намери мезе в онези гладни дни, когато скитащото в пустинята Израилово племе едва смогвало да се изхрани с пъдпъдъци и манна. Така или иначе, устната традиция е запазена и се спазва.
3. солидна твърда структура, нещо твърдо/небесна твърд – обикновено първото нещо, което употребилите огнената вода усещали с главата си, била земната твърд. Небесната твърд в значението си на небесните селения, също била усещана, но в един по-ранен етап на консумацията, където консумиращия губи координация, усеща чувство на безтегловност и като цяло е в едно много специфично състояние на духа.

Така евреите дали общоприетото название “ракия”. Но защо то се е наложило? Това е твърде елементарен въпрос, всички знаем, че евреите управляват света.
Ако трябва да разширим тълкуванието и за пореден път да видим, че няма случайни неща и Провидението се е погрижило за всичко, ще засегнем и споменатата от Сичин “кована гривна”. Както исторически този термин е с по-малка давност от еврейското “небесна твърд”, така и описвания от “кованата гривна” ефект е по-късен етап в консумацията на ракия. Даже, смея да добавя, той е финален и се третира като следствие. След като са усетили земната твърд,  консумиращите установяват едно неприятно усещане, сякаш метален обръч стяга черепа им; така стигаме до идеята за кованата гривна. Кованата гривна, в смисъла и на Астероиден пояс м/у Марс и Юпитер носи още интересни корелации, свързани с позицията и м/у 2-те планети, които в мистиката носят конкретни символики и характеристики. От една страна имаме войнствения Марс, който сякаш отдава своята енергия (често твърде агресивна) на консумиращите ракия, от друга е мъдрият Юпитер, Господаря на Боговете, който вдъхва увереност и чувство за безсмъртие на консумиращите. Нещо повече, Юпитер отговаря на черния дроб в астрологичната традиция, а черния дроб както знаем ръководи усвояването на алкохола. В тази връзка, с оглед на здравето на консумиращия е важно Юпитер на консумиращия да е силен, а Марс – слаб(за избягване на побои). Древните са създавали специални календари с най-подходящото време за консумация на ракия – а именно периодите на ретрограден Марс и антеграден Юпитер.

Малко дълго се получи, но държах да хвърля повече светлина към този културно-социално-битов феномен, какъвто е ракията, особено в България.

Ваша Lu 

PS.: Впрочем, знам, че всичко дотук ще ви се стори адски странно, но питайте какво мисли Гугъл по въпроса "rakia hebrew" или "rakia Sitchin" .


11 comments:

  1. Дойдохме си на думата :)))
    Култова, както се казва, статия.
    Много приятно ме изненада.

    ReplyDelete
  2. Действително похвално подробен и увлекателен труд върху произхода и етимологията на напитката и названието и +) 6+

    ReplyDelete
  3. Много ви благодаря, все пак удоволствието от знанието идва, когато то се споделя с другите. :)

    ReplyDelete
  4. Lu, ти си супер! <3

    Всеки постинг има все един и същ ефект върху мен: първоначално чета и се възхищавам на количеството информация, събрано и свързано по най-невъобризими начини; към средата започва да ми се вие свят от многото данни и усилието да следя логическата нишка (много много лош навик, от който успешно ме отучваш) и представата ми за време и пространство изчезва; тогава ти се притичваш на помощ с някоя шега, на която се заливам от смях (например това с джибрето, което изглежда като канче), заебавам всякакви нишки и просто чета и се радвам на таланта ти да създаваш; и в края на текста вече съм убедена, че по-хубаво нещо никога не съм чела.

    Името на блога пасва уникално добре :D

    ReplyDelete
  5. Нямаш представа колко ми сгря премръзнала душичка с този коментар. Благодаря ти! <3 :*

    ReplyDelete
  6. "Нефилимите дали на човечеството всичките знания, които са му нужни, за да оцелее и да се развива, в частност и процеса за варене на ракия."

    Тази част ме хвърли в екстаз и ме наведе на мисли дали първичният бульон не е нищо повече от кипнало джибри, което Нефилимините са забъркали при възникването на нашата Вселена.
    Много забавно четиво! :)

    ReplyDelete
  7. Това е една интересна теория, на която за момента можем да гледаме чисто метафорично. За други, по-конкретни тълкувания, не разполагаме с нужната фактология, но при все това тези догадки ме навеждат на интересни мисли. Може би трябва да проверя дали Хокинг не знае нещо по въпроса. :D

    ReplyDelete
  8. Не знам дали Хокинг се е интересувал от панспермията. Поне аз не съм засилач негови писания в тази насока. Но като идея за "по-близката" история на Земята е интересно. В по-генерален план хвърям погледи към по теоретични модели като Струнната и М-теорията, но там в един момент всичко става на каша... :)

    ReplyDelete
  9. Виж сега, съвременната наука не ти казва всичко в прав текст, защото не винаги е уместно. Човек трябва да се научи да чете м/у редовете (което скъсява и времето за прочит значително). И ето, че пак опираме до каша, само остава да свържем с джибрите и бихме получили един доста елегантен плодов модел на Вселената. :D

    ReplyDelete
  10. Нямам търпение да прочета следващия ти матерал по темата. Най-малкото, защото ще очаквам да ми бъде обяснен нагледно - с плодове и зеленчуци. Така няма да ми се налага да чета между редовете. Един алтернативен и уместен поглед върху злободневните проблеми на съвременния логос... ;)

    ReplyDelete