Tuesday, January 26, 2010

Какво е Кармата?

Бях запитана какво е Кармата. Преди да започна своя историко-етимологичен преглед, е редно да поясня, чe понятието Карма е дериват, получен от сливането на няколко думи. Ще ги разгледаме поотделно, след което ще изясним връзките между тях.


Думата Кама – малък нож, с остриета от двете страни. Това е едно от най-древните сечива, като в праисторически времена е изработвана от кремък или кост, като през Бронзовата епоха се появява и метална кама. Има продълговата форма, с дължина не повече от 50см.
Втората връзка лежи на основите на омонимията, а именно индийския бог Кама. Кама, според Ведическата традиция е бог на любовта, на творческото начало и е наречен Първородния от Първичния Хаос, Който Прави Всяко Сътворение Възможно. Кама се персонифицира като красив младеж с лък и стрели. Няма нужда да пояснявам откъде в Западната Традиция се е появил Купидон. Дааа, някои ще кажат, че Купидон(също познат като Амур) е аналог на Ерос от Елинизма, но аз ще парирам с довода, че Елинизма е люлката на Западния Мистицизъм. Ако не се сещате все още за Кама, сетете се за Кама Сутра. Нещо блесна, а?
Но да се върнем на символиката. Кама като острие и Кама като младеж кореспондират прекрасно, тъй като фалосът, 
имайки издължена форма и често наричан “меч на любовта” може да се отъждестви с едно пропорционално хладно оръжие, каквото е камата.



Думата Кърма – кърмата е стара колкото света, тъй като е жизненонеобходима за поддържане на живота на новородените, т.е. за продължаване на човешкия род. Кърмата символизира живот, неговата поддръжка и грижата на майката към детето, в по-широк смисъл на Твореца към Творението. Като се има предвид, че кърмата е продукт на жлези, разположени във вторичните  полови белези на жената, можем да зключим че тя е ЯН-ът на ИН, Женското начало към Мъжкото, половината от съвършената цялост (която в Древността се е приписвала на Андрогините).

Чудите се тогава, откъде идва разликата в звученето?
Както сигурно сте се сетили, цялата тази концепция идва от Индия, където населението е обединило тези 3 символа и ги е интегрирало в религиозната си система със значение на живот, кръговрат, добро и зло.
Малко известен факт е, че ромското население в Европа пристига заедно с Александър Велики и той и никой друг е прекият отговорник днес да бъдат крадени толкова жици, ток, портфейли и т.н. Но за умрелите – или добро, или нищо. Та по време на походите си, Александър Македонски достига до Индия, откъдето заробва голям брой от местното население и си ги взима по обратния път да му служат, най-вече със строителни работи. Така заедно със войските му, индийското население достига Европа.
Нека се върнем на въпроса за морфологията на Карма. Какво имаме до тук? – Кама и Кърма. В сливането се появява едно “р” В “кама” и едно ”ъ” става “а” в “кърма”. Това е най-естественото нещо на света, ако сте чували как потомците на древните индийци по нашите земи произнасят гласната “а”. Тя получава едно несвойствено удължение, което в групата на Романските езици се забелязва частично във Френския, но не е нещо непознато. Вероятно всички сте чували как се изговаря “асфалт”, “катерица”, “Хасан” – съответно “ха:сфалт”, “кха:терица” и “Ха:сан” (двуеточието указва удължение). Тогава не е трудно да си представим как се е изговаря кама” и “кърма” – съответно “ка:ма” и “къ:рма”. Ако вземем предвид, че в ромския език гласната “ъ” се слага предимно в крайна сричка на думата, а първите придобиват едно отворено “ъ” еквивалентно на “а” се получава “ка:рма”. Тези факти, отнесени към спецификата на българската книжовна реч, където ударението пада в първата част на думата, дава една красиво звучаща “кàрма”. Останал въпроса кое от двете да се избере за официално название на концепцията, която разясних по-горе. На Великия Махленски Събор от 1054 година, духовенството на ромската общност в Европа се събрало за да реши спора веднъж завинаги. Образували се 2 фракции, съответно подкрепящи Кама и Кърма. След бурни няколко дневни дебати и гласуване, надделяла “кама”, но когато обявявал решението, официалния говорител се задавил от залепнало по гърлото му перо от патица (следствие на снощната вечеря) и вместо “кама” се закашлял и произнесъл “кхххххахррма!”. Никой не заподозрял недоразумението, защото, както вече пояснихме, твърдото “ъ” се е трансформирало в “а” и на пръв поглед всичко било наред. Това дало начало на Великата Схизма, която разцепила ромската общност на 2 – 1)Западни цигани, които обичайно са красиви, свирят на цигулка, пътуват с циркове, гледат на карти и  танцуват на чардаш музика в красиви одежди, и 2) Източни цигани, които нямат зъби, крадат ценни метали, танцуват мазни кючеци в накичени максимален брой парцали и накити. Прочее този стайлинг е родоначалник на така модерния в момента в западна Европа и САЩ тренд “kitsch”.

Карта на Великата Схизма.  Цветово са обозначени териториите на двете фракции.


Оттогава официалното понятие е “Карма”, а ромският свят е разделен на 2. Оттам идва и културния шок на източноевропейците, когато за първи път се сблъскали с произведения като “Парижката Света Богородица” на Виктор Юго и “Касандра” с Корайма Торес и Освалдо Риос, където циганите са представени като мили, красиви, горди и честни люде. От друга страна идва шока на западноевропейците при сблъсъка им с един типично източноевропейски ромски персонаж, какъвто е този на Брад Пит в “Гепи” на Гай Ричи (обърнете внимание, странното наличие на източноевропейски вид роми е пояснено на картата горе; малко известен факт е, че Британските острови са запазили своите исторически корени - за това свидетелства и наличието на 27% генни маркери на келти по нашите земи и останки от тяхното пребиваване, откривани периодично). Появява се един огромен културен шок, който е инспирирал групата Kultur Shock за тяхното име.

Надявам се скромната ми вторнична беседа ви е била полезна. Ако желаете разяснение по даден казус или дума, моля пишете с вашите молби, ще се постарая да внеса яснота.

Ваша Lu

1 comment:

  1. Хахаха, това беше много добро. :)
    8.6/10

    ReplyDelete