Friday, February 11, 2011

Blue Monday... така де, Friday

Не знам колко от вас знаят, че дните от седмицата са кръстени на планетите, които уж управляват всеки ден от седмицата. Или те управляват въпросния ден, щото са кръстени на дадена планета? Всъщност работата с дните от седмицата, планетите, боговете, ангелите и гениите* е такава каша, че би било хубаво някой да може да изтрие бъркоча от езичество, преминало в християнство, преминало във вещерство и да съсатви чисто нова система за дните от седмицата. Това, естествено, няма как да стане, пък и май не е необходимо. Дните от седмицата са голяма екзотика, ако се вгледаш в тях. Не че е трудно да се сетиш, че
dies Lūnae - lundi, dies Martis - mardi, dies Mercuriī - mercredi, dies Jovis - jeudi, dies Veneris - vendredi, dies Saturnī - samedi, dies Solis - dimanche (???)



Така например срядата, която в славянските езици хитро е кръстена сряда, щото е средата на седмицата (което от своя страна означава, че ние сме много по-големи прагматици, отколкото мистици), а не защото е ден на Меркурий. Сряда в антични римски времена е ден на бог Меркурий, пренесена към северните народи като ден на Один (оттам и Wednesday от Wōdnesdæg), средновековната мистична традиция е ден на архангел Рафаел (който е покръстената версия на Меркурий), а в днешно време е денят, в който хората са най-разконцентрирани.

Впрочем дните от седмицата били стандартизирани по ISO. Стори ми се смешно.
И аз не знам що я избълвах тази информация, след като е петък. Петък, като ден на Венера, трябва да е благ, спокоен, приповдигащ настроението. Но аз в този ден вярвам, че получих знак именно от Венера. Макар още да не знам какво иска да ми каже. Може би да си ароматизирам водата в казанчето.

Един от символите на Венера е металът мед. Медта в древността се е използвала за основа на много багрила и пигменти, някои от които сини, като египетското синьо. Споменавам това във връзка с WTF серията, която продължава и днес. Сутринта от чешмата потече вода с преждиспоменатия цвят. Цял късмет е, че това се случи няколко минути след като си измих зъбите. Когато децата рисуват вода, те ползват синьото пастелче. Пренесено наживо, обаче, е доста откачено.

 
възстановка


Не знам чие дело е това, но искам само да кажа, че мивката не е тоалетна. За който е отговорен във водопровода да попадне въпросната синя субстанция, се надявам, че стадо разгонени слонове ще го накаже.

13 comments:

  1. Аз щях да рискувам и да взема душ - може пък да предизвика буен растеж на косата и бюста...:)))

    Лошото е, че винаги може да е съпроводено с мутантски изпълнения, ама аз съм свикнала...кво кат имам три уши. ;)

    ReplyDelete
  2. Леле, Ел, на теб ли е кръстена известната улица в София? :o

    ReplyDelete
  3. Мда...
    Не питай какво стана като си кърпех кожуха...
    Тия хора идеи нямат ли, а трябва да ме следят?
    :)

    ReplyDelete
  4. Готиното е, че дните в английския език са наследени от скандинавската митология - wednesday (денят на Вотан, т.е. Один), Friday (денят на богиня Фрида), Thursday (денят на бог Тор - мой любимец) и т.н. Аз съм фен на скандинавската митология :-)

    Моето куче пие вода от тоалетната, нищо му няма :) Трябва и аз да пробвам :)

    Лу, ще ми изготвиш ли хороскоп за седмицата, според мен те бива в анализа на планетите :-)

    ReplyDelete
  5. Е то като се замислиш Frida/Freja е Венера, а Тор си е Юпитер. Се в гъз, мен ако питаш.

    Кучето ти като пие вода после ближе ли те? И имаш ли синьо блокче в казанчето?

    За хороскопа нямаш грижи, само кажи дата и час на раждане... нещо 4 август ми се върти, ама часа е от значение. Всъщност отсега мога да ти кажа, че ти предстои период на почивка, домашни новости и придобивки, който ще е последван от 5-дневен период на упорит и мъчителен труд. Ако искаш да свършиш делата си, трябва първо да ги започнеш, така казват звездите. :D

    ReplyDelete
  6. Се в гъз (як израз е това :)), наистина :) Колко окултизъм има в ежедневието :))

    Това с близането е добра забележка, няма да му давам повече :)

    Мерси за хороскопа. Веднага позна - мисля да се отбия до Биллата и да си напазарувам манджи и пуканки за довечера :)

    ReplyDelete
  7. Аз не разбирам от астрология, но, като стана дума за синя вода, се замислих, че, ако беше почакала да придойде жълтата вода (като в приказката за Златното момиче), спокойно можеше да направиш състоние. :D

    ReplyDelete
  8. Уви, чаках, чаках, ама не дойде. :(

    ReplyDelete
  9. Явно мивката ти е аристократична... :)

    ReplyDelete
  10. Ако мириса на сода каустик е белег за аристократизъм, веднага ще се натъркам... или по-добре не. :D

    ReplyDelete
  11. Имах предвид, че от аристократичните мивки тече синя вода - нали и самите аристократи са със синя кръв. :)

    ReplyDelete
  12. Да, разбрах те от първия път, макар да не ми личи.
    Проблема е, че тоя цвят неминуемо е съпроводен с въпросната миризма. Всъщност с това за синята кръв ми даде идея за поредната безумна публикация, благодаря ти! :)

    ReplyDelete
  13. Кучето пие вода от тоалетната после те целува по лицето, и на двамата нищо ви няма - ура! \o/

    Иначе, Лу, никога вече няма да гледам на дните от седмицата по същия начин, мерси

    ReplyDelete