Wednesday, September 28, 2011

Born today - 24.09

Оп, здрасти, как сте? Как изкарахте лятото, изгоряхте ли на плажа, препивахте ли с бира? Хубаво.
Покрай ровенето за постовете в другия блог попадам на разни любопитни неща, които там не мога да сложа, затова ще ги пускам тук. И без тва малко да живне блога, че ваканцията излезе дълга.

Като споменах бира, се оказва, че на 24 септември 1725 на бял свят се е пръкнал Артър Гинес,  пивовар и основател на Guiness-кия бирен бизнес.
Бизнеса си Артър започва със 100 паунда, които дядо му, архиепископ на Кашел, Ирландия, му завещава. Гинес инвестира парите и отваря пивоварна близо до Дъблин. През 1759 наема 4-акровата пивоварна в Сейнт Джеймс Гейт за 45 паунда годишно. Готиното е, че я е наел за период от 9000 години. This is madness.




На същия ден, но през 1883-а, се е родил още един човек, който е произвеждал продукти за орален прием, и това е Франклин Кларънс Марс, основател на Mars, Inc. Ако се сещате само за шоколадовото блокче с нуга Mars, то е редно да поясня, че компанията държи права над дълъг списък от продукти, най-известните от които Mars, Snickers, Bounty, Milky Way, Twix, Pedigree, Uncle Ben's, Skittles, Winterfresh, Orbit, Hubba Bubba и M&M's.
Занаята Франклин научил от майка си Алва, която с приготовлението на шоколадови лакомства се мъчела да го забавлява, защото страдал от лека форма на детски паралич.
Малко по малко сладкарският му бизнес се разраства и така през 1920 започва да продава Mars, през 1923 - Milky Way, през 1930 - Snickers и така нататък. Сещайте се кога тия неща дойдоха в България, шибани комунисти.
Франклин умира през 1934 от бъбречни и сърдечни проблеми.



Други известни личности, родени на този ден са Франсис Скот Фицджералд и Хюго Шмайзер. Първият, освен велик писател, е бил и велик пияница, а за втория се спекулира, че АК 47 e всъщност из-русена версия на неговата разработка за Третия Райх - MP 43. Може и да е така, след ВСВ руснаците го прибират и работи там до 1951, след което се разболява от туберкулоза и се прибира в Германия, за да си умре на спокойствие две години по-късно.


11 comments:

  1. Оф, аз мислех, че ще черпиш нещо... :)

    ReplyDelete
  2. Доста е подвеждащо заглавието, нали? :D

    ReplyDelete
  3. Лу, честит рожден ден! :р
    А, споко, този път няма да се вържа :р
    Харесвам и Гинес и Сникърс! И не бих отказал да имам един шмайзер също :)
    Интересни неща може да се научат от рождените дни :)

    ReplyDelete
  4. Да бе, само време да има човек да чете... :)

    ReplyDelete
  5. Фитцджералд е имал нещастен брак и затова се наливал. С Гинес предполагам. А може и да си е похапвал шоколадови изделия, замисляйки как ще отнесе жена си с един откос от шмайзер. Мдам, всичко в живота е навързано по най-невъобразими начини... :D

    ReplyDelete
  6. Ностро, по скромните ми наблюдения, 9 от 10 мъже Везни злоупотребяват с алкохола. Какво мислиш по въпроса? :D

    ReplyDelete
  7. Не знам, но девети ноември идва и трябва да се съберем.
    Ще черпи Лу, щом така ни подвежда! :P

    ReplyDelete
  8. Че съм десетия в твоята статистика. :)
    Е, пия бира (но не успявам да обърна повече от литър и то с усилия на волята) и коктейли (пак не в промишлени количества). Това, ако е злоупотреба, няма да казвам като малък как се наливах с боза. :D

    Гледай и асцендента, като правиш такива наблюдения. :D

    ReplyDelete
  9. Ок де, Ел, правя страшна пилешка кавърма, ако не ви устройва, ще трябва да поискаме компотите на Ностромо. :D

    Ностро, сега следва логичния въпрос какъв ти е асцендента. :D

    ReplyDelete
  10. Девически. :) Аве като момина сълза от бира съм направо. :D

    ReplyDelete
  11. Имах такова предчувствие, книгите на снимката на библиотеката ти изглеждаха подозрително подредени. :D

    ReplyDelete