Tuesday, April 19, 2011

Здравен журнал, април 2011

   Една приятелка ме помоли да и помогна за един реферат по психология (понеже съм всестранно развита и разбирам от почти всичко, нали), та днес ровя научните трудове из интернета в търсене на материал. Ровейки, се натъкнах на твърдението, че едно от основните изисквания за наличие на висок самоконтрол, е достатъчни нива на глюкоза в мозъка. Изследвания показали, че понижени нива на глюкозата и нисък глюкозен толеранс (намалена способност за транспортиране на глюкоза до мозъка) съответстват на лошо представяне в тестовете за самоконтрол, в частност при трудни нови ситуации.
   Аз самата винаги съм се откроявала с доста добър самоконтрол и сега разбирам причината за това - 2-та шоколада дневно освен че са затруднявали задстомашната ми жлеза значително, то и значително са повлиявали благотворно психиката ми (ако оставим настрана теорията за ендорфините).

   Ще си кажете, че глюкоза може да се набави от доста други продукти на сладкарската индустрия, но нека уточня защо шоколада е с предимство.
Друг тест, в който на доброволци са били дадени флавоноли (полифеноли, които се откриват в какаото->шоколада) без тяхно знание, потвърждава статута на шоколада като храна за мозъка. Доброволците, които приели флавоноли, се представили значително по-добре на аритметични тестове и се чувствали по-малко уморени от колегите си, които не били приели флавоноли. Флавонолите увеличавали притока на кръв към мозъка, което пък запазвало доброто му функциониране по-дълго време.


 Японски девойки опитват да си осигурят максимални количества шоколад - след орален прием, те се потапят в шоколадова вана, за да може шоколада да се абсорбира и от кожата; процедурата в този хотел близо до Токио може би загатва едни по-древни традиции, които биха обяснили желязната психика и висок интелект на японците.


   Комбинацията достатъчно глюкоза + флавоноли, приложена масово, гарантира едни по-умни, уравновесени и сдържани граждани, затова мисля да направя предложение шоколади да се раздават безплатно в училищата, което би могло да се финансира от Европейския социален фонд по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

8 comments:

  1. Дай на едно петгодишно лапе шоколад и само гледай какъв самоконтрол ще ти извади. :D

    Иначе си спомням какво нагъване на шоколади падаше преди изпити. Странно как не съм намразил вкуса им. :D

    ReplyDelete
  2. Не знам за Вас, но аз силно любя белия шоколад. Може би, защото съм расист, не знам. :)

    ReplyDelete
  3. Ностро, и аз се замислих над тоя проблем - никакъв самоконтрол нямам като опре до сладко. Не се сещам как се казваше синдрома в такава ситуация. Иначе и аз винаги съм се чудела що другите си мъкнеха шоколади по изпитите. Веднъж се пробвах на един кандидатстудентски по рисуване да консумирам шоколад, но само си изгубих времето и 4-те часа не ми стигнаха да си доизкусуря етюда. :D Както се оказва, не е имало и никаква практическа полза.

    Скротуме - ако трябва да перифразирам един тъп виц - не те ли е страх, че може да си захапеш пръстите? :D

    ReplyDelete
  4. Е, ръцете ми не са чак толкова бели, въпреки че си ги мия редовно. :)

    ReplyDelete
  5. Аз понеже съм човек на крайностите, го обичам или напълно черен, или бял. Тия млечните не са ми по вкуса.
    Поне не съм расистка... :D

    ReplyDelete
  6. Лу, не е тук мястото, но ще ми смениш ли линка в блогрола си, че като кликна на него и попадам в някакъв моден сайт за секси коси. Хората ще си помислят, че съм Зулендър. :(

    ReplyDelete
  7. Лу, знам че не е тук мястото, но ще ми смениш ли линка в блогрола си, че като кликна на него влизам в някакъв секси сайт за модни прически. Хората ще си помислят, че съм Зулендър. :(

    ReplyDelete
  8. Да, чудех се кога ще се усетиш, даже мислех да те питам тия дни знаеш ли какво става там. :D Оставих го така от чисто любопитство, да видя какво ще се пръкне, допреди няколко дни нямаше абсолютно нищо качено. Сменям го де.

    ReplyDelete