Thursday, May 6, 2010

Часът на National Luographic: Phallus Impudicus

Днес искам да ви запозная с най-странната гъба, която съм виждала (а аз съм виждала много).

Първият ми сблъсък с това чудо на природата беше 3-и курс на една учебна практика в базата на университета в Бързия. В нашия университет гъбите са на особена почит и няма как да е иначе - все пак за елфи ни обучават.
Та една вечер с една колежка слизахме към стола и кривнахме от правия път, т.е. свихме в един страничен коридор и се зазяпахме във витрината с експонатите-гъби. Нямаше как да не забележим високата и стройна осанка на Phallus Impudicus, която все още ме преследва в кошмарите ми.


Phallus Impudicus грубо преведено от латински значи "безсрамен фалос", което е едно добро име за гъба. Оказва се, че не е единственото. В своята "Обща История на Растенията" от 1597-а, ботаникът Джон Джерард го нарича "pricke mushroom" или "fungus virilis penis effigie", докато Джон Паркинсън подхожда по-палаво, именувайки го "Hollanders workingtoole" или "phallus hollandicus" в своята Theatrum botanicum от 1640. За настоящото си име гъбата може да благодари на Карл Линей, който е отчел очевидните и прилики с части на мъжката анатомия.


Гъбата е широко разпространена в Европа и Северна Америка, като вирее от ранно лято до късна есен. Среща се и по нашите ширини, така че ако дивото ви призове да търсите Безсрамния Фалос - имате доста голям шанс за успех.
Топките на гъбата са спороносни тела и са 2 с такъв размер по дифолт. На височина гъбата варира от 10 до 25 см и е 4-5см в диаметър. Господ очевидно си е направил ташак.
Друго име на гъбата - common stinkhorn, произлиза от специфичната и миризма (на мърша), която привлича насекоми, които да разпространят спорите и. Гадната миризма не е пречка за разни извратеняци от някои части на Франция и Германия да я ядат, тъй като не е отровна.
Гъбен хуй, който мирише на мърша - да ви е сладко!

Разпространено е и твърдението, че гъбата е афродизиак, а през средновековието от нея са се правели любовни еликсири.
Аз като една пресметлива млада жена веднага измислих начин за комерсиализация на Phallus Impudicus - може да се отглежда в саксии и да се подарява на желаещи/нуждаещи се.

10 comments:

 1. Господ очевидно си е направил цял възпроизводителен орган. :) Но то и затова има една приказка, че гъбите не са като растенията, ами май повече са като нас... и сега разбирам конкретно защо... :D

  А иначе преди същият този Линей да почне да ги класифицира и именова, много растения са имали още по-описателни имена като кобилска пръдня, голи дами, увиснали мъде, кучешка пикня, разтворен задник и бърши-дупе, така че Phallus Impudicus си е направо комплимент. :)

  ReplyDelete
 2. Скротумът изглежда вкусен... :)

  ReplyDelete
 3. @N: добре звучат имената на тия представители на флората, но все пaк съм благодарна на Линей за това, което е успял да промени. :D

  @C: освен това имал вкус на ряпа. Как да не ти се прияде... :)

  ReplyDelete
 4. Подозирам, че простите хора и до днес не възприемат новото име Phallus Impudicus и се придържат към народното название ...

  ReplyDelete
 5. Ахахахахах, доста подходящо наистина. :)

  ReplyDelete
 6. Гъбата е крехка и лесно се чупи - не става за това за което си мислят жените...

  ReplyDelete
 7. Всъщност е с ужасна миризма, за да привлича мухите, които разнасят спорите й. Не става за ядене и няма никаква кулинарна стойност.

  ReplyDelete
 8. Ah, Menina, pesquei sua publicação "Часът на National Luographic: Phallus Impudicus " e ainda acrescentei outra versão do Phallus, desta vez em ramagens de "Maracujá", uma fruta boa para sucos e que muitos dizem ser "brochante" e vai dar o que fazer pra provar se é verdade ou "falcatrua artesanal - (arte/anal - kkkkk)
  Veja em: http://ad-jardim.blogspot.com/2011/09/phallus-impudicus-cogumelo-e-maracuja.html, e me fale se a Natureza endoidou ou é brincadeira de algum engraçadinho,está bem?

  Estamos no Brasil, essa terra do arco-da-velha, onde coisas estranhas sempre acontecem.Um abraço de Radeir - (rradeir@gmail.com - zenarth@gmail.com - radeir@ymail.com )-

  ReplyDelete
 9. ама тва журналистите(журналистките) сте ужасни...що така съдите за нещата по себе си?

  ReplyDelete