Thursday, April 1, 2010

1-ви април

Ден на шегата. Винаги ми е бил противен. От ден на майтапа се е изродил в ден на лъжата и преебавката и това е, което ме вбесява. Тъпо е да си мислиш, че някакъв си нарочен ден е извинение да си уговориш среща с някого, после да не отидеш, оправдавайки се "Ми това беше първоаприлска шега!". Тъпо е да кажеш нещо шокиращо на някого, и когато той получи инфаркт, в линейката да му държиш ръката и клатейки се възвратно-постъпателно като олигофрен да повтаряш "Моля те, не умирай, това беше само шегааа!".



Питагор е казал, че шегата е като солта - не бива да се прекалява с нея. От друга страна  поговорката гласи, че смехът е здраве. Какво излиза, че не трябва да прекаляваме със здравето? 1-ви април се оказва по-нехуманен, отколкото си мислех. Джером хубаво го е казал, че нашата шега обикновено носи болка другиму. Изобщо по света гледат доста трезво и адекватно на шегата и нейния емоционален потенциал. Българската народопсихология обаче, понеже сме много готини, намира добър израз в народната поговорка "От шега глава не боли.". Аз бих добавила скромното уточнение, че глава не боли, само ако е на чужд гръб и не е конкретно свързана с въпросната анатомична единица.



Та както вече може би стана ясно, 1-ви април не ми е от най-симпатичните дни. От друга страна, настоящият блог е пълен смях, така че мога да приема днешната дата за негов официален празник.
Да ми е честит празника на блога!
Неее... Твърде противен ден за празник на нещо толкова хубаво.
Така че просто ще ви сложа трейлъра на The Onion Movie - филм посветен на и подготвен от една медия, за която всеки ден е 1-ви април. Ако не сте го гледали - по-добре го направете, чиста забава е.



А тук ви давам линк към страхотния сайт, чиято концепция от много години е мое вдъхновение и модел за подражание.

А, да, забравих: чувствайте се свободни да ме излъжете нещо. :)

4 comments:

  1. Хаха, линкът е страшен. Водещо заглавие: "Rich Guy Feeling Left Out Of Recession"... А от клипчето ми допадна идеята за колан около врата. Ще го изпробвам, когато ми дойде "да са напия и да се ма`ана от тоя жи`от"...
    Между другото, чу ли, че импийчмънта минал... ударил една бира в лобито на парламента и отпрашил в неизвестна посока?... :)

    ReplyDelete
  2. Ти вземи гледай и филма направо.

    А за импийчмънта чух, обаче че не е минал. При описаните от теб обстоятелства съм склонна да приема и твоята версия. :D

    ReplyDelete
  3. Абе първи априлий мина отдавна, но и аз не го долюбвам. Струва ми се, че е измислен от Къци Вапчаров, та да види кой се шегува /не по-добре от него-това практически е невъзможно, като и учените не са отговорили на какво се дължи "таланта" му :0/ от него и да го убие /с вицове/. :0 Същата недомислица като осми март или "Трифон Зарезан"-който си пий що да чака един ден в годината?!

    ReplyDelete
  4. Е как защо - защото празници имат еднa изключително удобна характеристика - дават оправдание. :D

    ReplyDelete