Monday, February 8, 2010

Хрониките на Нарния - триумф на плагиатството!



Здравейте скъпи читатели и добре дошли отново в моята скромна, но задушевна лудница.

Днешната тема се отнася към т.нар модерен ентъртеймънт, а именно – киното и компютърните игри. Тя ще бъде по-кратка и по-оскъдна откъм  фактология, тъй като  аз съм потресена, разочарована и в това състояние - сами  разбирате - аз не мога  да  творя вдъхновено.

Киното и компютърните игри от около 2 десетилетия съществуват в неразривна симбиоза. Между тях се извършва непрекъснат обмен на сюжети, концепции, полигонови фантазии и като цяло на идеи.

Мисълта за днешния анализ се роди снощи, когато имах неблагоразумието да изгледам “Хрониките на Нарния” след няколкогодишно отлагане. По принцип много мразя бозите на Дисни, но си казах “Какво пък Лу, изгледай го ей така, за обща култура, едната героиня ти е адашка, а стайлинга на Вещицата е зашеметяващ.”.
И така, аз като една модерна жена, която държи да е образовна и обича красиви рокли, реших да си причиня този филм.

 
Кралицата на Нарния е настинала - личи си по минусовите температури, които са заледили всичко наоколо, зачервените очи и посинелите от премръзване ръце. За щастие, във филма не се наложи ампутация. Гъзарията невинаги топли.


Филма е под всякаква критика ако си над 12 години, но това е предмет на друга дискусия. Едно нещо ми се наби твърде много на очи, за да не го проверя, сравня и анализирам. Това са заемките от култовата поредица PC игри “Heroes of Might & Magic”!



Като върл фен и дългогодишен потребител на упоменатата поредица, аз бидех в състояние да забележа множеството заемки, граничещи с откровено плагиатство, което филмът е използвал от нея. Тези заемки може да изглеждат повърхностно и чисто визуални, но те крият един по-дълбок сюжетен смисъл, обясняващ защо армиите на Аслан всъщност победиха ордите на Снежната Вещица, въпреки голямото числено превъзходство на последните.

И така, започваме с предметите, които можем да видим главните герои да използват във филма:

Дядо Коледа дава на Питър един специален щит. Може да си мислите, че това е обикновен щит, но не е - това е Lion's Shield of Courage:



На Лу той дава една кама и еликсир, който лекува всички рани. Това ясно кореспондира на combo артефакта Elixir of Life в експанжъна Shadow of Death, който дава умението регенерация на всички бойни единици



Сюзън получава лък и стрели “които никога не пропускат”. Т.е. тя получава Bow of Elven Cherrywood и Angel Feather Arrows, които сумарно увеличават нейния Archery Skill с 20%.



Видно е, че с такива мощни артефакти, коя да е армия придобива значително предмиство. Но нека не говорим само за артефактите, нека погледнем армиите.  И тук ясно личи подозрителното сходство м/у типажи от филма и единици от играта. Съвпаение? Не мисля.


 

  

  

 


Уморена съм от вечното плагиатство в кино индустрията. Няма ли най-после някой да прояви малко творчество, малко креативност, малко оригиналност?  Накъде отива нашия свят, нашата цивилизация, чиито стожер са именно културата и изкуството...?

Мисъл на деня

За разлика от задника, спомените не могат да се изтрият.

credits @ Митака